Tidigare Symposium.

Symposium 2013

Smarta kök  -   Green Cooking  i Västra Götaland
Måndag 13 maj 2013, kl 13.00-17.00
Burgårdens Utbildningscentrum

Dagens program:

  • Inledningsanförande av Västra Gastronomiska Akademins ledamot
    - Birgitta Rasmusson, Akademins preses emeritus.
    Blank_space
  • Ett globalt företags prioriteringar ur ett hållbarhetsperspektiv.
    - Henrik Sundström, VP Electrolux sustainability affairs.
    Blank_space
  • Modern teknik och arbetssätt i storkök.
    - Andreas Felicetti och Marcus Örnmark, produkt-/marknadsansvariga i Norden Electrolux Professional.
    Blank_space
  • Energibesparing, metoder och möjligheter.
    - Mats Danielsson, 
    Energi- och klimatrådgivare, Göteborgs kommun.
    Blank_space
  • Upphandling som främjar närproducerade och ekologiska produkter.
    - Ann-Kristin Torstensson,
    kostchef,  Vara kommun.
    Blank_space
  • Mat för hållbar utveckling – från ord till handling.
    - Rosa Falck,
    kostsamordnare,  Härryda kommun.
    Blank_space
  • Så minimerar vi matsvinnet i måltiden.
    - Elisabet Stockman, kostchef på Sötåsens Naturbruksgymnasium, Töreboda.
    Blank_space
  • Sammanfattning och diskussion.
    - Dagens moderator, Fredrik Hedenus, Chalmers Tekniska Högskola.

Plats: Konferensavdelningen, Boheme, Burgårdens Utbildningscentrum. Skånegatan 20, Göteborg

Paus: Cirka kl 14.30 då Burgårdens elever serverar förfriskningar, skapade utifrån dagens tema.

Seminariet är kostnadsfritt (men om man anmält sig och inte kommer, faktureras 750 kronor).

——————————————————————————————

Symposium 2010

Storkök

Symposiets grund

- Så mycket uppmärksamhet har under många år gått till stjärnkockar i à la carterestauranger – även från Akademins sida. Men att främja skapandet av god och närande mat för alla, dvs lyfta vardagens mathållning är en viktig uppgift för en Akademi som vill främja den goda maten
- Mycket stora grupper personal inom storköken, antingen det är i privat eller offentlig regi, går i pension i en nära framtid – det är ett ypperligt läge att ta ett strategiskt beslut att rekrytera bra, välutbildade, ambtitiösa kockar som vill utveckla storköksmatlagningen
- Ny teknologi underlättar i hög grad ett sådant beslut – de unga är väl förtrogna med att ta ut allt av den teknik de möter, t ex att programmera ugnar…
- Lokala råvaror, närodlat, ekologiskt, hållbar utveckling…har blivit värdeord som signalerar medveten matlagning och förknippas med god mat, lagad från grunden.
- På sikt sätter man på detta sätt ny standard för hur god mat ska smaka – även i storkök!

- Detta är målsättningen med Akademins Electroluxpris och detta symposium.

Symposiets program

Det går bra att anmäla sig så länge automatisk bekräftelse sker, vi är i en stor lokal med gott om plats. per 8 nov har vi drygt 100 anmälningar

Tisdag 16 november 2010

Plats: Kulturhuset Vingen, Amhults torg 7, Torslanda.

Tid: 13.30-19.00

13.30-14.00 Samling och registrering.

Tidschema:

14.00 Symposiet öppnas: Tomas Tengby, dagens moderator.

14.05 Inledning. Varför främjar Akademin unga kockar i storkök? Birgitta Rasmusson, Akademins preses 2010.

14.10 Torslanda som föregångare inom storkök, Ewa Hansell-Waldenstedt, Torslanda SDF.

14.15 Varför Electrolux stöder VGAKs initiativ. Mats Lundblad, VD Electrolux Professional

14.20 Akademins Electroluxpristagare 2010, Anna Fors presenteras och får redovisa sina intryck från resan till Italien.

14.45 Frågestund

15.00 Bensträckare och kaffe, vatten och ett modernt tillagat tilltugg à la Herve Thiis.

15.30 Skolmåltidsprojekt, hur skall vi få barnen att äta? Håkan Törnström, Törnströms kök, Göteborg, VGAK pristagare år 2000

16.00 Moderna långkok i storkök, Hur använda tekniken för att av enkla råvaror producera god matkonst. Pelle Danielsson, Rest Hos Pelle, Göteborg, VGAK pristagare 2008.

16.30 Om uthålligt miljöperspektiv inom storkök och resursklok matlagning, Electrolux Professional

17.00 Avslutande diskussion med frågor till dagens föreläsare.

17.30- 19.00 Mingel med dryck och tilltugg. Långkok komponerat av Pelle Danielsson och Anna Fors.

Comments are closed.